[Historische Vereniging 'De Zijpe']

Afbeeldingen1

Het verhaal van Rie de Waard-Dekker

Verteld aan Ineke van Stuijvenberg voordat zij 90 jaar werd.
( 31 januari 2010 )


Fragmenten uit:
Het verhaal van Rie de Waard-Dekker

Afbeeldingen2
v.l.n.r. Klaas, Pieter, opa, oma(Maartje de Graaf) met Matthijs op schoot, Trijntje en daarvoor: Guurtje, Gerrit, Jacob, Jan (Annie moest nog worden geboren)Aanvankelijk is mijn opa begonnen op een boerderijtje aan de Molenvaart in Anna Paulowna. Van die boerderij moest hij toen af en hij kocht een winkel in Sint Maartensbrug van een familie Klerk.

En daar hadden zij een kruidenierswinkel.
Afbeeldingen3
De winkel op de hoek

Hier ben ik geboren en mijn moeder kwam uit Alkmaar. Zij had verkering met mijn vader en ze zijn daar gaan wonen. Wij hadden daar de winkel op de hoek in Schagerbrug. Die runde mijn moeder.

Het winkeltje zag er prachtig uit! Er stonden gortladen in en die waren zó mooi! Die waren helemaal blauw van binnen geschilderd. Dat was mooi om te zien, maar had ook een bepaalde reden: de rijst, of suiker zag er mooier uit! Dus voor de kleur van je waren, maar ook tegen de vliegen. Er waren twee hele grote bakken, één voor korreltjes suiker, melis (witte broodsuiker) en één voor witte basterdsuiker. In zo'n la ging wel een hele baal suiker.

Moeder was akelig schoon! Als de winkel moest worden schoongemaakt, werd die helemaal leeg gehaald. Alles moest eruit...zelfs het blad van de toonbank!


Afbeeldingen4
Schagerbrug, richting het Buurtje

De bruggen over de Grote Sloot waren toen veel hoger. Ze hadden een gemetselde wallenkant.

En de bloemetjes stonden altijd net iets te ver voor deze mevrouw! Ik heb dan ook aardig wat keren 'in sloot' gelegen! En dat is ook een keer gebeurd toen Fons, dat was Fons Renders, die was toen schippersknecht bij Moleman, een puts water in de sloot gooide, net toen ik erin plompte. En ik weet nog - dat blijft je dan bij - dat ik zachtjes op die schuit afdobberde. Ik dacht:...strakjes kom ik er onder. Ik was toen een jaar of 7 als ik dat al was. Maar toen kwam er een jongen over de brug en die riep: "Hé Fons, er ligt er één in sloot!" Nou, hij sprong in de sloot en heeft mij eruit gevist!


Afbeeldingen5
Schagerbrug

De gebroeders van Vliet voeren toen ook met een schuit door de Grote Sloot. Die voeren naar Alkmaar.

Soms zette mijn moeder mij hier op de steiger en ging ik met de schuit naar mijn grootmoeder. Die haalde mij op St. Maartensbrug eraf. Oh, en als het rot weer was, dan mocht ik in het roeffie - dat was enig altijd!

Die schuiten voeren toen al wel met een motor! Moleman voer naar Amsterdam!


Het hele verhaal van Rie de Waard-Dekker kunt U lezen in het Zijpermuseum!

Terug naar vorige pagina