[Historische Vereniging 'De Zijpe']

Het verhaal van Willem en Trijntje Rampen verteld aan Pauline Ravestijn in oktober 2011; zij zijn inmiddels beiden 90 jr. oud.



Fragmenten uit: het verhaal van familie Rampen


Een foto van hen samen, gemaakt t.g.v. hun 50 - jarig jubileum

Mijn naam is Willem Rampen en ik ben geboren in Schagerbrug op 29 juni 1921.

Ik kom uit een gezin met 3 kinderen, ik had een broer Gerbrand, geb. 23 juni 1922, jong gestorven en een zus Geertruida, geb. 2 juni 1929. Zij is er niet meer. Die was getrouwd met Jan Blaauw; hij was jaren boekhouder bij de Coƶperatie in Schagerbrug.

Wij hebben altijd in de Zijpe gewoond, mijn vader kwam uit de Zijpe en mijn moeder uit Callantsoog, dat was toen nog niet Zijpe.

In Schagerbrug, in de Schoolstraat, daar was ik ook op school geweest. Ik heb alleen die 6 klassen gedaan en daarna ben ik gaan werken. Want je moest geld verdienen. Het vak geschiedenis, dat interesseerde mij helemaal niet; het cijfer wat ik kreeg was nooit hoger dan een 4. Ik interesseerde me eigenlijk nergens voor, het was allemaal matig. Heb wel wat geleerd, maar ik had er een hekel aan.

Ik ben Trijntje Zeeman, ben geboren in St.Maartensbrug op 14 januari 1922 en ik kom uit een gezin van 4 kinderen. Ik had een broer Klaas, geb. 6 feb. 1914, een zus Cornelia, geb. 25 jan. 1916 en een zus Geertje, geb. 14 dec. 1923.

Ik heb in St. Maartensbrug op school gezeten. Je had vroeger een ULO, een MULO en een huishoudschool. Maar ik heb zelf in Schagen op de Laan (een herenhuis) 3 jaar op de huishoudschool gezeten. Ik zat daar in een klas van ongeveer 20 meisjes.


De lagere school in Schagerbrug waar Willem Rampen op school heeft gezeten


Een schilderij van de boerderij in Schagerbrug waar zij hebben gewoond

Willem vertelt over de oorlogsjaren

Toen ben ik naar een oom gegaan in Koegras "Blauwe Keet". Daar heb ik de oorlog, de halve oorlog meegemaakt, of eerder het begin tenminste. Mijn oom had daar een grote boerderij.

Toen heb ik daar nog een bombardement meegemaakt van vliegkamp de Kooy.

En later ook nog een bombardement meegemaakt 's morgen vroeg om vijf uur, toen ik achter bij de koeien was. Een datum weet ik niet precies. Op 5 mei 1940 brak de oorlog uit en zo vlak daarna. Dat bombardement was in de meimaand. Ik heb daar heel veel meegemaakt. De inkwartiering van eerst de Hollandse soldaten en later die van de Duitse. Mijn oom had daar een hele grote boerenschuur. In die schuur, daar werden de paarden en alle materialen gedaan. Er werden ook bunkers gebouwd op het land.


Het hele verhaal van de familie Rampen is te lezen in het Zijper museum.

Terug naar vorige pagina