[Historische Vereniging 'De Zijpe']
Het verhaal van Fenna de Jong - OttenVerteld aan Ineke van Stuijvenberg

voordat zij 80 jaar werd

( 5-12-2008 )

v.l.n.r.
Kast, Fenna, Henk, Jannie, Allie helemaal achteraan is AbFragmenten uit: Het verhaal van Fenna de Jong - Otten

Ik ben geboren in Borger op 5 december 1928. En...ik kon lopen of ik kon niet lopen, dat weet ik niet zeker, maar toen gingen wij naar Burgerbrug.

Wij woonden toen in de Ruigeweg naast Dirk 't Hart. In dat huisje, dat later ingestort was, sliepen wij allemaal boven. Alleen vader en moeder sliepen beneden. Kina, Jannie en ik sliepen in één bed en Rika in een éénpersoonsbed.

Jannie en Kina waren vaak aan het kletsen en dan kwam vader boven! Hunnie waren in een hoekie gekropen en ik kreeg de klappen. En dan vroegen zij later: 'Fenna, deed het zeer?' 'Stik jullie,' zei ik dan. 'Jullie deden het en ik deed niks.'

Wij hadden beneden ook een kachel en daarop kon je koken, want er was geen gas, ook geen butagas. Wij hadden geen water en geen elektriciteit. Maar we hadden wel een regenput. In bad gingen we in de tobbe en het water haalden wij uit de regenput. Op de kachel kookten wij met één pan. Maar ja, er was niet zoveel in huis hoor. Wij gingen vaak zonder eten naar school en naar bed.
Vader en moeder, opa en oma


Rechts de school met enkele leerlingen


Toen ik 7 jaar was, ging ik naar school in Burgerbrug De school had 8 klassen. Het was een grote school, naast slagerij Boon stond-ie., maar die school bestaat niet meer, want die is gesloopt.

Wij zaten in de klas bij juffrouw Boekhof. Jannie en ik zaten naast elkaar. En dan zei ze: 'Dames Otten, begin maar met lezen.' Dus, dan begonnen wij met z'n tweeën te lezen, dat was niet de bedoeling en dan zei Jannie: 'U zei dames, dus dan beginnen wij alle twee.'

De eerste, tweede en derde klas heb ik allemaal twee keer gedaan, want ik was niet zo'n goede leerling. En Kina is nooit naar school geweest, want die was niet goed!Klassenfoto met de grotere broers van Fenna:
Achterste rij: 1e van links is Geert, 3e is Jans, 4e is HillebrandDe wc bij ons thuis was boven de sloot en in de winter was dat wel koud hoor, als je dan naar buiten moest!
Toen de sloot achter werd uitgebaggerd, toen stortte de achterkant van het huisje zowat in.

Gelukkig was toen het andere huis van ons bijna klaar en konden we daar gaan wonen. En daar was de wc in de schuur.
Het nieuwe huis bij het Noord-Hollands KanaalToen ik 13 jaar was, gingen we naar een kinderhuis. Moeder was al een tijdje ziek en kon niet voor ons zorgen. Zij had baarmoederkanker - en ja, met al die kinderen, dat kon moeder nooit doen.


Er waren 15 kinderen en er waren er ook al jong overleden. Toen kwamen Henk en Ab er ook nog bij, terwijl moeder al ziek was!

We moesten dus naar het kinderhuis. Dat stond in Soestdijk en was van het Leger des Heils. Wij sliepen daar in kamertjes met z'n zessen.


Groepsfoto kinderhuis

Achterste rij: 1e en 3e van links, Jannie en Fenna, achteraan 'ome' Meindert

Voorste rij: links vooraan is Kast en daarnaast zit Henk. Achter Kast zit Allie.
Het hele verhaal van Fenna de Jong - Otten kunt U lezen in het Zijper Museum!


Terug naar vorige pagina