[Historische Vereniging 'De Zijpe']

Het verhaal van Anna Alida Mosk - Kapitein (inmiddels 94 jr. oud)

Verteld aan Pauline Ravestijn - Uyleman in maart 2011.


Fragmenten uit: het verhaal van mevrouw Anna Mosk - Kapitein


Schilderij van Zijpersluis (gemaakt door Jannie Kuiper - Wetsteen)

Ik ben geboren op 6 december 1916 in Zijpersluis, d.i. A1 Gemeente Zijpe, Noord - Holland, Nederland, zo schreef ik dan.
Ik kom uit een gezin met 5 kinderen, een oudere broer Arie (1914), een jongere broer Jan (1920) en mijn 2 zusjes Alie (1925) en Riet (1928).
Mijn verjaardag werd nooit gevierd omdat mijn broer Arie 9 december jarig was en mijn opa & opoe niet 2x kwamen. Ik kreeg wel Sinterklaas cadeautjes, maar niets voor mijn verjaardag.
Toen ik een jaar of 16 was, ging ik naar Alkmaar om daar te leren naaien. Mijn moeder kon ook goed naaien. De 2 zussen An en Gré Bregman hadden daar een soort van naaischool en van hen kreeg ik naailes. Zij hebben mij heel veel geleerd, patronen uitleggen, knippen en alles wat ik moest weten, totdat ik alles onder de knie had. Toen kwam ik weer thuis en ging voor andere mensen naaien: kinderkleren, zomer - en winterkleren, daarmee verdiende ik de kost. Ik heb o.a. voor de hele familie Kramer genaaid.

v.l.n.r. zittend Piet (pater), Dirk, Marie en daarachter Wim, Nico en Jan Kramer.
Deze foto is in 2008 genomen t.g.v. 60 - jarig priesterschap van Piet Kramer


Trouwfoto

Hoe leerde ik mijn man kennen: via de Ned. Jeugd Herberg Centrale. Er was in Schagen een afdeling daarvan opgericht. Wij gingen in de weekenden naar Petten, Bakkum en zelfs naar Haarlem. Eenmaal per jaar was er een zogenaamd congres en met Pinksteren hadden wij groot kamp in Austerlitz en toen was die trekkersbond opgericht. Wij kwamen in Schagen bij elkaar en waren in de leeftijd van 16 - 20 jaar. Toen wij dan een poosje bestonden, kwam er iemand bij en wij keken met een gezicht van: Is dat ook een trekker, want hij was iets ouder? Maar ja daar trouwde ik later mee. Op 15 oktober 1938 trouwde ik met Arie Kapitein en samen kregen wij 2 kinderen.


v.l.n.r. Anna Kapitein, zoons Jacob Arie, Pieter Jan en Arie Mosk


Het hele verhaal van Anna Alida Mosk - Kapitein is te lezen in het Zijper museum.

Terug naar vorige pagina