Onthulling Pettemer Sandenbergh-steen

 

Op dinsdag 12 oktober 2021 heeft de Schager wethouder Jelle Beemsterboer in de Sandenberghwijk in Petten de historische Sandenbergh-steen onthuld.

Toen in 2016 werd begonnen met de bouw van deze nieuwe wijk, besloten de gemeente, Dorpsraad Petten en Historische Vereniging De Zijpe dat het een goed idee zou zijn om de Sandenbergh-steen een plek in de wijk te geven. Piet Glas, voorzitter van de Historische Vereniging “De Zijpe” en Sijbrand Spannenburg van Dorpsraad Petten hebben zich ingespannen om de gedenksteen op te sporen en mede dankzij Saskia Olivierse, adviseur Erfgoed van de gemeente  Schagen, is dit gelukt. De steen is  teruggevonden op de gemeentewerf.

De 550 kilo wegende gevelsteen, die van groot historisch belang is, is gerestaureerd door Frederique Groustra van Atelier 16. Rob Glas van beeldhouwbedrijf Steengoed heeft het monument ontworpen. De steen is geplaatst in een frame van cortenstaal, dat gelast is door metaalbedrijf VDR. De originele hardstenen lijst is erop gemetseld. Het geheel staat op poten op een stalen plaat. De gerestaureerde Sandenberghsteen is teruggeplaatst op de groenstrook bij de Eriksstraat in Petten.

Piet Glas, voorzitter van de Historische Vereniging De Zijpe, heeft tijdens de bijeenkomst een uitgebreide uiteenzetting gegeven over de geschiedenis van de Sandenbergh-steen. Klik voor deze geschiedenis op onderstaande link.

Geschiedenis van de Sandenbergh-steen

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.