In memoriam Jan T. Bremer 1932 – 2023

 

In memoriam Jan T. Bremer 1932 – 2023

Toen onze vereniging werd opgericht was er direct al contact met Jan Bremer. Hoewel hij zijn hart aan Den Helder had verpand had hij veel aandacht voor de Zijpe en Petten. Dat kwam misschien door zijn vriendschap met de toenmalige burgemeester Jaap Gutker.
Al vlak na de oprichting van onze vereniging liet Jan al, bij een bevriende drukker, kleine boekjes drukken over de ‘roerigheid en muiterij’ bij de drooglegging van de Zijpe (1983) en over Oudesluis (1984). De boekjes waren leuke lokkertjes om lid te worden. Burgemeester Gutker werd hierdoor ook enthousiast en vroeg hem een echt boek over de Zijpe te maken. Dat werden er vervolgens drie. In totaal heeft Jan 89 artikelen geschreven voor ons blad.
In 1988 leerde ik Jan beter kennen bij de samenstelling van het boek “Petten, Stiefkind van de zee”. Hij introduceerde mij bij een groot deel van de schrijvers, die op zijn aandringen wel een hoofdstuk wilden schrijven. Sindsdien is er altijd een warme band gebleven, temeer omdat hij ook buitengewone interesse had in de geschiedenis van Petten. Zo kwam “Petten, een dorp aan de dijk” tot stand, een uitgave van de Vrienden van de Hondsbosch.
Toen ik voorzitter werd memoreerde Jan dat hij het zo jammer vond dat Piet Morsch niet meer langskwam. Die kwam in het nieuwe jaar altijd even langs in de oude boerderij een fles jenever brengen en een praatje maken. Het ging niet om de jenever natuurlijk maar om het praatje. Voor mij alle reden om dat gebruik weer in ere te herstellen en ik heb dan ook jarenlang vele genoeglijke uurtjes met Jan doorgebracht. Eerst in Wieringerwaard en later in zijn appartement in Den Helder, vlak bij de buurt waar hij was opgegroeid. Ondanks zijn achteruitgaande gezondheid ging hij nog regelmatig met zijn auto naar het kerkhof om zijn vrouw te herdenken. Nu is hij bij haar.

Jan bedankt voor alles!

Piet Glas (voorzitter)

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.