Historische levensverhalen

De werkgroep Historisch Onderzoek

De werkgroep Historisch onderzoek houdt zich onder leiding van Ineke van Stuijvenberg bezig met allerlei facetten van de historie. Zij zoekt antwoorden op actuele vragen, organiseert bezoeken aan archieven, organiseert cursussen, wandel- en fietstochten. Wil je ook een bijdrage leveren? Geef je op bij Ineke van Stuijvenberg, bijvoorbeeld via het contactformulier op deze website. Contactformulier of via een van de bestuursleden.

Een Oproep!

De werkgroep historisch onderzoek roept alle leden en lezers van de Historische Vereniging “De Zijpe” op, om eens na te denken over het volgende onderwerp:
In de Hongerwinter van 1944/1945 zijn er veel kinderen uit de grote steden van het westen overgebracht naar Friesland en Groningen. Daar zijn ze ondergebracht bij gastgezinnen om aan te sterken.
Uit Amsterdam is destijds ook een schuit vertrokken met kinderen, maar vanwege het slechte weer moest de schipper uitwijken naar Noord-Holland. De kinderen zijn toen in de kop van Noord-Holland ondergebracht.
Wij zijn nu op zoek naar mensen, die zich iets hiervan kunnen herinneren. In Schagerbrug is ene Robert van Hoek (toen 4 jaar oud) ondergebracht. Hij is op zoek naar zijn pleegouders van toen. Zijn broertje van 1 jaar heeft in Andijk gezeten.

De meeste kinderen zijn via een kerkelijk genootschap uitgezonden. Ook niet kerkelijke kinderen zijn op transport gegaan.
Is er iemand die hier meer van weet, of kent u iemand in uw omgeving, die iets hierover kan vertellen? Neem dan even contact op met: Ineke van Stuijvenberg, tel: 0224-571533 of via email

Namens de werkgroep alvast heel hartelijk bedankt!!!
Ineke van Stuijvenberg

 

Het verhaal van de familie Keijzer! »enkele fragmenten

Het verhaal van de familie Rampen! »enkele fragmenten

Twee opmerkelijk gerestaureerde herinnering stenen in Petten »meer info

Enkele stukken uit het archief van Bosman »meer info

Het verhaal van Annie Struijf-Rademaker! »enkele fragmenten

Het verhaal van Anna Mosk-Kapitein! »enkele fragmenten

Het verhaal van Fenna de Jong-Otten! »enkele fragmenten

Het verhaal van Rie de Waard-Dekker! »enkele fragmenten

Een weg naar boerderijnamen en grafmonumenten »handleiding