Historische vereniging

Historische Vereniging "De Zijpe"

Homepage HVZ Inventarisatie boerderijen Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Patrimonium (Vaderlijk Erfgoed)   (in veld: Naam boerderij)     

Aantal gevonden objecten : 1   (uit: 323)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Databasenummer: 0057  
Patrimonium (Vaderlijk Erfgoed)
Grote Sloot 125 -- Burgerbrug
Rijksmonument

Inleiding

In streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gelegen aan de westzijde van de Grotesloot, en genaamd Patrimonium. De boerderij is ten opzichte van de sloot ietwat teruggelegen. De boerderij werd gebouwd in 1883-1884.


Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen en platte Friese pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Grotesloot. In de top van de spiegel wordt het dak doorsneden door een ronde bakstenen schoorsteen op vierkante basis.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met overstek aan de voor- en achterzijde. De woning bevindt zich aan de voorzijde (O), de lange en korte regel respectievelijk aan de rechter- (N) en achterzijde (W). Aan de linkerzijde (Z) bevindt zich de dars. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint die aangestreken is met cement. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn sierankers zichtbaar.

De symmetrisch opgezette voorgevel (O) heeft een breedte van drie traveeŽn, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op de middelste travee die een middenrisaliet over twee bouwlagen vormt. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen in de voorgevel een houten schuifvenster met getoogd bovenlicht, gestucte wenkbrauwen en kuif. De vensters hebben houten lekdorpels. Het middenrisaliet heeft twee vensterassen op de begane grond en twee op de verdieping. Tussen de eerste en tweede bouwlaag is een gevelplaat aangebracht met de naam van de boerderij "PATRIMONIUM". In de top van het middenrisaliet bevindt zich een klein rozetvenster. Het middenrisaliet wordt afgesloten door een topgevel onder ingestoken zadeldak en heeft rijk gesneden windveren, topgevelvulling, gootlijsten en makelaars op hoeken en nok. De traveeŽn aan weerszijden van het middenrisaliet worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. De linkertravee bevat twee vensters. De rechtertravee bevat een venster en de voordeur.

De rechterzijgevel (N) bevat vier hooggeplaatse stalen stalvensters.

De achtergevel (W) bevat een houten deur met bovenlicht en drie hooggeplaatste stalen stalvensters. Geheel rechts bevindt zich terugliggend de dubbele opgeklampte darsdeur.

De linkerzijgevel (Z) bevat twee hooggeplaatste getoogde houten darsramen met houten lekdorpels, ťťn rechthoekige houten deur met getoogd bovenlicht en twee (niet beschermde) nieuwe vensters.


Waardering

De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij Patrimonium is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van rijke Noordhollandse boerderijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
 


Historische Vereniging "De Zijpe", p/a Theo Volkers, Julianastraat 102, 1756 JP 't Zand
WWW: www.dezijpe.nl
Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 27 februari 2021
Informatie: info@dezijpe.nl