Historische vereniging

Historische Vereniging "De Zijpe"

Homepage HVZ Inventarisatie boerderijen Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Groot Toornvliet   (in veld: Naam boerderij)     

Aantal gevonden objecten : 1   (uit: 323)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Databasenummer: 0237  
Groot Toornvliet
Korte Belkmerweg 21 -- 't Zand
Gemeente monument

Op de hoek met de Keinsmerweg gelegen, in hoofdvorm gaaf gebleven, kop-rompboerderij uit ca. 1885, genaamd ‘Grote Torenvliet’. Architect, opdrachtgever en aannemer zijn onbekend. De opvallende ligging op het kruispunt betekent situationele meerwaarde.

Een grote brand heeft donderdag 1 april 2010 aan het eind van de middag de stallen van boerderij Toornvliet aan de Korte Belkmerweg in ’t Zand verwoest.
In de stallen stonden enkele paarden en een aantal geiten. De paarden konden worden gered. 10 geiten die ook in de stal stonden zijn in de brand omgekomen.
De brand werd rond kwart voor zes gemeld. Al snel sloegen de vlammen uit het rieten dak van de schuur. Om 18.00 uur werd opgeschaald naar grote brand. Er werd ook een hoogwerker ingezet om het vuur te bestrijden.
De brandweer kon niet voorkomen dat de schuur volledig werd verwoest. Het aangrenzende woonhuis kon worden gered maar liep wel flinke rook- en waterschade op.
Rond 18.30 uur was de brandweer de brand meester. Het nablussen nam daarna nog geruime tijd in beslag. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bron: Noord Hollands Dagblad

In mei 2011 was de herbouw van de stal weer voltooid.
 


Historische Vereniging "De Zijpe", p/a Theo Volkers, Julianastraat 102, 1756 JP 't Zand
WWW: www.dezijpe.nl
Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 2 april 2020
Informatie: info@dezijpe.nl